Site Loader

Urządzenie kuchni wiąże się z wieloma kłopotami, które wynikają zwykle z niewielkiej przestrzeni i konieczności zorganizowania w niej miejsca dla licznych codziennych prac i drobnych przyjemności. Jedną z nich jest niewątpliwie zasiadanie do suto zastawionego stołu dla całej rodziny. Jaki model wybrać i czym się kierować przy wyborze tego mebla?

Czy warto postawić stół w kuchni?

W przypadku mieszkań z otwartą kuchnią lub aneksem kuchennym, jadalnia zwykle stanowi część pomiędzy salonem a kuchnią. Daje to nieco więcej możliwości w kwestii umeblowania. W innych przypadkach jadalnia jest odrębnym od kuchni pomieszczeniem. Wówczas, jeśli kuchnia na to pozwala, warto pozwolić sobie na postawienie w niej choćby niewielkiego stolika. Nie zawsze spożywamy posiłki wraz z domownikami przy stole, a taki stolik mógłby być przydatny w sytuacji szybkich śniadań jedzonych w biegu przed pracą, lub samotnych kolacji. Jeśli kuchnia jest duża i przestronna, wówczas umieszczenie w niej większego stołu może się okazać wyjątkowo korzystnym rozwiązaniem, gdyż nie trzeba wtedy szukać osobnego miejsca na jadalnię i można wykorzystać pozostałe pomieszczenia w domu w inny sposób.

Na jakie stoły w kuchni postawić?

W sytuacji, gdy stół umieszcza się w kuchni, czyli pomieszczeniu o charakterze roboczym, ważne jest, aby były wykonane z materiałów odpornych na wilgoć, zabrudzenia, zachlapania. Idealnie sprawdzają się w takiej sytuacji stoły do kuchni sprzedawane w specjalnych zestawach – na dwie, cztery czy sześć osób. Można także skusić się na duży, porządny stół z litego drewna, jak te, które w ostatnich latach stały się prawdziwym hitem – z metalowymi nogami i bardzo grubym blatem naznaczonym typowymi dla drewna niedoskonałościami. W kuchni mogą sprawdzić się także stoły z blatem szklanym – szczególnie, gdy jest to pomieszczenie w bardzo nowoczesnym lub glamour stylu. Należy się jednak liczyć z tym, że są to meble wytrzymałe, ale wymagające ostrożności w obchodzeniu się z nimi, co sprawia, że na blacie stołu szklanego raczej nie powinno się tłuc kotletów czy wałkować ciasta na pierogi.

Post Author: Redakcja